Ο βουλευτής της Α’ Πειραιά και Νήσων του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας απαντώντας στο άρθρο του συνεργάτη του Portnet.gr με τίτλο : «Ψυτάλλεια: οι κ.κ. Δρίτσας και Λαφαζάνης οφείλουν κάποιες εξηγήσεις» έστειλε την ακόλουθη επιστολή:
«Λοιπόν Νότη,
Η αναπαραγόμενη κακοπιστία σου προς την Αριστερά και ειδικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τέλος. Σαν να μην ξέρεις -ενώ τα έχεις ζήσει- ότι όλοι εμείς από την εποχή του Μιχάλη Παπαγιαννάκη, έχουμε υποστηρίξει την «Ψυτάλλεια», ως το μόνο ίσως κοινωνικά και περιβαλλοντικά ωφέλιμο έργο υποδομής μεγάλης κλίμακας τις τελευταίες δεκαετίες. Και έχουμε πάρει διαχρονικά πολλές και πιεστικές πρωτοβουλίες ώστε το Κ.Ε.Λ.Ψ. να κατασκευαστεί σε γρήγορους χρόνους και με όλες τις προδιαγραφές και εγγυήσεις.
Απέναντί μας είχαμε τις διαπλεκόμενες μεθοδεύσεις Υπουργείων και υπηρεσιών με ενδιαφερόμενους και ανταγωνιζόμενους επιχειρηματίες, μεθοδεύσεις εξαιτίας των οποίων και η ολοκλήρωση του έργου καθυστέρησε τότε αφάνταστα, και το κόστος ανέβηκε, και ο Σαρωνικός μολύνονταν και οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά υπέφεραν. Θα σου θυμίσω επίσης ότι πάγια θέση μας ήταν και είναι ότι μία «Ψυτάλλεια» για την Αττική δεν επαρκεί και προτείναμε το σχεδιασμό τουλάχιστον ενός ακόμη κέντρου επεξεργασίας λυμάτων.Αυτά για τις θέσεις μας και παρεμβάσεις μας επί σειρά ετών και μέχρι σήμερα. Δες αν θέλεις και τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Δημάρχου Κερατσινίου-Δραπετσώνας Λουκά Τζανή για τη συμβολή των βουλευτών Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ για νέες αυθαιρεσίες στην Ψυτάλλεια παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
Τώρα, για την συγκεκριμένη εξέλιξη. Ήταν αδύνατο να ανταποκριθούμε και εγώ και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στην πρόσκληση των Αντιπεριφερειαρχών Πειραιά και Νησιών του κ. Στέφανου Χρήστου και του κ. Δημήτρη Κατσικάρη σε σύσκεψη για το θέμα όλων των βουλευτών Α΄ και Β΄ Πειραιά και εκπροσώπων των Δήμων. Πήρα γι’ αυτό τηλέφωνο τον κ. Στέφανο Χρήστου, τον ενημέρωσα για την ανυπέρβλητη αδυναμία μας να παραστούμε, του δήλωσα ότι προφανώς και συμπαρατασσόμαστε με το παμπειραϊκό αίτημα ανάκλησης της απόφασης και των σχεδίων της ΕΥΔΑΠ. Είπα μάλιστα ότι ανεξάρτητα από τα όποια τεχνικά ή άλλα επιχειρήματα δε νοείται σε καμία περίπτωση ο σχεδιασμός εξάντλησης της φέρουσας ικανότητας λειτουργίας του Κ.Ε.Λ.Ψ. χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των αυτοδιοικητικών φορέων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά (Περιφερειών και Δήμων). Πρόσθεσα επίσης ότι επειδή η δική μας αντίρρηση δε θα στηριχτεί σε ένα εύκολο «πειραιοκεντρικό» τοπικιστικό κριτήριο του τύπου «όχι σε μας… να πάνε άλλου» που δυναστεύει όλη την Ελλάδα, θα περιμένω και τα πιο εξειδικευμένα στοιχεία της Περιφέρειας Πειραιά για την σοβαρή τεκμηρίωση των απόψεων μας. Ευχαρίστησα για μία ακόμη φορά για την πρόσκληση του κ. Στ. Χρήστου, τού έδωσα συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία του, τού δήλωσα και πάλι ότι συμπαρατασσόμαστε , τού ζήτησα να μεταφέρει και τις δικές μας θέσεις στη σύσκεψη και τέλος αφού και εκείνος με ευχαρίστησε μείναμε σύμφωνοι για τη συνέχεια.
Αυτά φίλε Νότη στο δικό μας λεξιλόγιο και στο δικό μας αξιακό σύστημα λέγονται δεσμεύσεις και μάλιστα όχι μόνο προσωπικές, αλλά συλλογικές, μια και το ξέρεις καλά ότι δε λειτουργούμε ως «παράγοντες». Γι’ αυτό και δεν είναι τυχαίο που στο Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά οι σύμβουλοι της «Συμμαχίας στον Πειραιά» Γιάννης Καρδαράς και Μαρία Σταθάκη κράτησαν την ίδια στάση, την οποία αν και αναφέρεις στο κείμενό σου, επιχειρείς έντεχνα να την διαχωρίσεις.
Στη συνέχεια όμως αντί για τα στοιχεία που περιμέναμε, ένα πρωί δέχθηκα στον διάδρομο του 2ου ορόφου της Βουλής από τον πειραιώτη βουλευτή Δημήτρη Καρύδη την πρόσκληση να συνυπογράψουμε επειγόντως ο Παν. Λαφαζάνης κι εγώ την Ερώτηση στην οποία αναφέρεσαι, την οποία ήδη είχαν συνυπογράψει οι βουλευτές Α΄ και Β΄ Πειραιά του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ. Είπα στον Δημήτρη Καρύδη ότι χάριν της επείγουσας σημασίας του θέματος θα μπορούσαμε να συνυπογράψουμε. Όμως δε θα το κάνουμε γιατί αυτήν την περίοδο και τουλάχιστον μέχρις ότου ο ελληνικός λαός εκλέξει νέα Βουλή δε συνυπογράφουμε Ερωτήσεις με βουλευτές των κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση της Τρόικας. Την ίδια απάντηση έδωσε τηλεφωνικά και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Πρόκειται για μια πολιτική στάση, την οποία θέτουμε στην κρίση των αναγνωστών σου. Ο Δημ. Καρύδης την κατανόησε, με ευχαρίστησε και μείναμε σύμφωνοι ότι κατά τα λοιπά οι προσπάθειες όλων των βουλευτών θα συνεχιστούν με όποιο τρόπο κάθε κόμμα κρίνει κατάλληλο. Κι αυτό όντως εκκρεμεί όπως – θα συμφωνήσεις πιστεύω – ότι εκκρεμεί επίσης να δούμε πως συνδέεται αυτό το «σχέδιο» με την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ.
Παρακολουθούμε το θέμα και τις επόμενες μέρες θα καταθέσουμε και τη δική μας Ερώτηση. Με βάση όμως τους μακροχρόνιους και τους πρόσφατους αγώνες μας για την Ψυτάλλεια, κανείς δεν μπορεί να ερμηνεύει κακόβουλα την πολιτική μας θέση να μη συνυπογράφουμε Ερωτήσεις με βουλευτές των κομμάτων της Τρόικας.
Έτσι έχουν τα πράγματα και είμαι βέβαιος πως γνωρίζεις ότι δε θα μπορούσαν να είναι όπως το… δημοσιογραφικό δαιμόνιό σου τα εκλαμβάνει και τα ερμηνεύει. Τα «μικροκομματικά συμφέροντα» που ανακάλυψες επειδή ο Δήμαρχος Σαρωνικού, ο Πέτρος ο Φιλίππου, «είναι υποστηριζόμενος από το ΣΥ.ΡΙΖ.Α» είναι ανύπαρκτα. Άλλα για σένα προέχει το «πιπεράτο» σχόλιο εναντίον του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Έτσι είναι, το «χούι» φεύγει τελευταίο.
Φιλικά
Θοδωρής Δρίτσας
Υ.Γ. Είμαι βέβαιος ότι την επιστολή μου αυτή θα την αναρτήσεις ολόκληρη στο Portnet, ώστε να είναι πλήρως ενήμεροι».
Η απάντηση του Νότη Ανανιάδη
Η επιστολή ετέθη υπ’ όψιν του συνεργάτη μας Νότη Ανανιάδη ο οποίος απάντησε ως εξής:
« Κατ’ αρχήν αποτελεί θετικό γεγονός πως ο Θοδωρής ανταποκρίθηκε στην πρόκληση και δίνει τη δική του αφήγηση για το θέμα.
Δείγμα ότι ακόμη μπορούμε να μιλάμε.
Αλλά γιατί να μιλάμε με μισόλογα φίλε Θοδωρή; Γιατί να «κρύβεσαι» πίσω από μιαν «αλήθεια» που πάσχει; Λες ότι αποτελεί «πολιτική σας θέση να μη συνυπογράφουμε Ερωτήσεις με βουλευτές των κομμάτων της Τρόικας» κι έτσι δικαιολογείς την μη συνυπογραφή σας στη συγκεκριμένη ερώτηση.
Απορώ πότε πήρε αυτή την (μεταΚΚΕ) απόφαση ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν την πήραμε χαμπάρι;
Πάντως , όποτε κι αν έχει ληφθεί αυτή η απόφαση, η πρακτική είναι πολύ συχνά βουλευτές όλων των κομμάτων –και του ΣΥΡΙΖΑ- να υπογράφουν (παράλληλα ανά ομάδες, αλλά ουσιαστικά ίδιες ) ερωτήσεις για σημαντικά θέματα .
Κατά τα λοιπά και πέρα από την ιστορία και την ατυχή αναφορά στον μακαρίτη τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη θετικό είναι και το γεγονός ότι ο Θ. Δρίτσας ουσιαστικά «αδειάζει» και τον Φιλίππου δήμαρχο Σαρωνικού που αντιδρά στην κατασκευή περιφερειακού ΚΕΛ στη γειτονιά του. Μόνο που η αντίδραση στο όποιο «τοπικιστικό κριτήριο του τύπου όχι σε μας… να πάνε άλλου», που αναφέρει θα πρέπει να φαίνεται, να αποδεικνύεται στην πράξη. Και όχι φυσικά να «κρύβεται».
Γιατί, συγγνώμη Θοδωρή, ή καταγγέλλεις την επιλογή Φιλίππου (κι όποιου άλλου) αντιδρά στην κατασκευή ΚΕΛ στη γειτονιά του και στέλνει τα λύματα του στη Ψυτάλλεια και παράλληλα καταγγέλλεις την επιλογή της ΕΥΔΑΠ να μην επενδύσει 65 εκατομμύρια ευρώ στην κατασκευή ενός περιφερειακού ΚΕΛ εκεί, αλλά να σπαταλήσει 59 εκατομμύρια μόνο για τα έργα μεταφοράς των λυμάτων από την ανατολική Αττική στην Ψυτάλλεια , μπροστά στη μπούκα του λιμανιού του Πειραιά, ή η υποψία για εξυπηρέτηση μικροκομματικών συμφερόντων (κυρίως) γιατί ο δήμαρχος Σαρωνικού είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ έχει στέρεη βάση. Και ποιο καλύτερο πεδίο για κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους ενός κόμματος να καταγγείλει μια τέτοια υπόθεση πέρα από την Βουλή;
Φίλε Θοδωρή, ελπίζω η ερώτηση που προαναγγέλλεις ότι θα υποβάλετε – χωριστά έστω- να μην αποκρύπτει τα παραπάνω. Δηλαδή, εκτός από τον καπιταλισμό, την τρόικα, την κυβέρνηση και δεν ξέρω εγώ ποιόν άλλον βελζεβούλη να καταγγέλλει και την τοπικιστική λογική Φιλίππου που δεν θέλει στην περιοχή του ΚΕΛ κι ας πάνε τα λύματα όπου αλλού. Θα είναι (για σας) μια κάποια λύσις.
Όσο για τη δήθεν «αναπαραγόμενη κακοπιστία» μου προς την Αριστερά και ειδικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ (που) δεν έχει τέλος, όπως γράφεις, άστο καλύτερα. Είμαι βέβαιος πως ήδη μετάνιωσες για τον όρο «κακοπιστία». Δεν νομίζω ότι θα υπερηφανεύεσαι για το γεγονός πως είσαι από τους πρώτους – αν όχι ο πρώτος- που μου απευθύνει μια τέτοια μομφή μετά από 25 χρόνια δημοσιογραφίας και 35 στην Αριστερά.
Ευτυχώς πάντως που δεν έχουμε κοινή αντίληψη για το τι είναι Αριστερά, τι σημαίνει να είσαι αριστερός σήμερα.
Κι αν δεχτούμε πως «χούι» μου, Θοδωρή μου, είναι να κάνω «πιπεράτα» σχόλια (τα εκθείαζες κάποτε), ελπίζω οι παρέες σου τελευταία να μην σε έχουν οδηγήσει σε κάποια νεοΚΚΕ μετάλλαξη. Ξέρεις τώρα προβολή της μισής αλήθειας (αυτής που βολεύει το κόμμα- δεν υποβάλλουμε κοινές ερωτήσεις, αλλά ξεχνάμε ότι κάποιες φορές υποβάλλουμε ταυτόσημες, έλα τώρα) και συνακόλουθα σε ιδιοκτησιακής περί αριστεράς αντιλήψεις.
Φιλικά
Ν.Α.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου