Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Ποιος ψαρεύει σε θολά νερά;


Η Ναυτιλία, η απεργία, η κοινωνία και η Νέα Δημοκρατία
 
Κατ’ αρχήν δεν χωρεί  αμφιβολία ότι (και) στο χώρο της ναυτιλίας οι χειρισμοί της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία δυόμιση χρόνια ήταν ερασιτεχνικοί για να μην πούμε καταστροφικοί. Θέλανε να αποστρατιωτικοποιήσουν το υπουργείο (θεμιτό) και τελικά το κατάργησαν. Μετά το επανασύστησαν και μάλιστα ως «υπερυπουργείο» και στη συνέχεια το ξανακατάργησαν. Αλλά και με βασικούς θεσμικούς πυλώνες της ναυτιλίας, όπως το ΝΑΤ και ο Οίκος του Ναύτου, τα μπρος πίσω δεν είχαν τέρμα. Μέχρι και τη Γενική Γραμματεία λιμένων κάποια στιγμή ανακοίνωσαν ότι καταργούν, για να παραμένει πάντως ο γενικός στη θέση του και σύμφωνα με κάποια ρεπορτάζ να είναι πλέον και ενισχυμένος. Απίστευτο αλαλούμ
που πέρα από προχειρότητα και ερασιτεχνισμό αποκαλύπτει και ένα μεγάλο έλλειμμα σεβασμού συνολικότερα στη Ναυτιλία η οποία στο κάτω-κάτω εκτός από συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες που έχει ως χώρος, είναι και η βασική συναλλαγματοφόρος πηγή της Εθνικής Οικονομίας.
Έχω την αίσθηση πως όλα τα παραπάνω δεν είναι άσχετα με την συσσωρευμένη οργή που διακρίνει κανείς τις ημέρες αυτές της απεργίας σε πολλούς ναυτικούς κάθε απόχρωσης. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία δεν πρέπει να αντιμετωπίζει με αυξημένο αίσθημα ευθύνης τα αιτήματα άλλων κοινωνικών ομάδων, που ιδιαίτερα σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας νιώθουν να δέχονται ένα «τελειωτικό χτύπημα» από την απεργία των ναυτικών. Στους αγρότες, τους ξενοδόχους, τους εργαζόμενους στον τουρισμό γενικότερα, τους καταστηματάρχες και τους εμπόρους, συνολικότερα τους νησιώτες η ΠΝΟ οφείλει τουλάχιστον μια πειστικότερη εξήγηση  για το αναπόφευκτο (;) μιας παρατεταμένης απεργιακής κινητοποίησης.
Μέσα σ’ αυτό το εξ αντικειμένου συγκρουσιακό κλίμα προκαλεί αίσθηση η ελαφρότητα με την οποία παρεμβαίνει πολιτικά η Νέα Δημοκρατία. Και καλά, για την απεργία, σε προεκλογική περίοδο βρισκόμαστε, λέμε και μια γενικολογία παραπάνω  «για γερό τιμόνι και καθαρές λύσεις», για να περνάει η ώρα. Σε μεγάλα κρίσιμα ειδικά θέματα όμως που αφορούν το χώρο της ναυτιλίας η διπλή συμπεριφορά των αρμοδίων εκπροσώπων της ΝΔ πραγματικά εκπλήσσει.
Ένα μόνο παράδειγμα : Οίκος του Ναύτου. Υπήρξαν βουλευτές, ακόμη και του ΠΑΣΟΚ, που παρενέβησαν και τελικά οι ίδιοι δεν ψήφισαν την κατάργηση της  αυτοτέλειάς του. Οι βουλευτές της ΝΔ, αρμόδιοι για θέματα ναυτιλίας , λαλίστατοι ως συνήθως κατήγγειλαν την κατάργηση της αυτοτέλειας του Οίκου του Ναύτου αλλά μέσα στη Βουλή υπερψήφισαν όλους τους σχετικούς νόμους και δεν διαφοροποιήθηκαν πουθενά.
Θα πει κανείς ότι είναι «ύποπτοι καιροί» για τους βουλευτές της ΝΔ που μετά την αντιμνημονιακή ρητορική επιδίδονται τελευταία σε ασκήσεις πολιτικών ελιγμών – κοινώς κωλοτούμπες – σαν κι αυτές που δεν μπόρεσαν να κάνουν με επιτυχία κάποιοι οι οποίοι αίφνης βρέθηκαν εκτός κόμματος. Να δεχτώ  γι’ αυτό και την οικονομία της συζήτησης την αποδοχή οποιουδήποτε εκ του μνημονίου εκπορευόμενου νόμου που καταργεί την αυτοτέλεια του Οίκου του Ναύτου. Αλλά όχι και να μας προκαλούν με δηλώσεις που υποτιμούν την νοημοσύνη μας. Φτάνει με την κοροϊδία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου