Τρίτη 22 Μαΐου 2012


Η Ψυτάλλεια, η σύσκεψη, η Πειραϊκή "συμφωνία"

…και μια προσωπική δικαίωση
 
Την περασμένη Δευτέρα η αντιπεριφέρεια Πειραιά οργάνωσε μία ευρύτατη σύσκεψη με βουλευτές της πόλης, δημάρχους, δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους, εκπροσώπους φορέων, δημοσιογράφους κλπ με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις περί την Ψυτάλλεια.Οι τακτικοί αναγνώστες του Portnet.gr έχουν την εικόνα στο μυαλό τους: όπως έχουμε γράψει κατ’ επανάληψη στο παρελθόν η ΕΥΔΑΠ με μια κοινωνικά άδικη, περιβαλλοντικά απαράδεκτη, οικονομικά ασύμφορη και πολιτικά προκλητική απόφαση της στέλνει τα λύματα της Ανατολικής Αττικής στην ήδη κορεσμένη Ψυτάλλεια. Η άρνηση του δήμαρχου Σαρωνικού κ. Φιλίππου (του ΣΥΡΙΖΑ…), αλλά και της τοπικής κοινωνίας γενικότερα να δημιουργηθεί εκεί ένα μικρό περιφερειακό κέντρο επεξεργασίας λυμάτων ήταν αρκετή για να αλλάξει τον αρχικό της σχεδιασμό η ΕΥΔΑΠ. 
Βουλευτές όλων των κομμάτων (πλην ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ) κατέθεσαν ερωτήσεις, αντιδρώντας στην επιλογή αυτή, ο αρμόδιος υπουργός τότε, Γ. Παπακωνσταντίνου απάντησε με μπαρούφες, ένας βουλευτής (ο Δ. Καρύδης του ΠΑΣΟΚ), προς τιμήν του επανήλθε με νέα αυστηρότερη ερώτηση, αλλά δεν έγινε τίποτε. Αντίθετα, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ δυο μέρες πριν τις εκλογές ουσιαστικά άλλαξε τον χαρακτηρισμό  του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυτάλλειας, που εξυπηρετούσε αποκλειστικά το Λεκανοπέδιο, σε Κέντρο υποδοχής των λυμάτων τόσο της παραλίας της ανατολικής Αττικής, όσο και των βορείων Μεσογείων!  Και τέσσερις μέρες μετά ενέταξε τα έργα για μεταφορά της λυματολάσπης από την μια άκρη της Αττικής στην άλλη σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα!
Τα παραπάνω σκανδαλώδη είναι γενικώς γνωστά. Η σύσκεψη και το ομόθυμο «όχι» στην απαράδεκτη από κάθε άποψη τακτική της ΕΥΔΑΠ αποτελούν μια δικαίωση του Portnet.gr που έγκαιρα ανέδειξε το θέμα. Μεγαλύτερη σημασία όμως έχει το γεγονός πως αναδεικνύεται η δυνατότητα συγκρότησης ενός «Πειραϊκού μετώπου», που μπορεί να δράσει αποτελεσματικά στην βάση απόλυτα λογικών και εφικτών διεκδικήσεων. Από την άποψη αυτή η υπόθεση της Ψυτάλλειας και η ευρύτατη «Πειραϊκή συμφωνία» που συγκροτείται απέναντι στην άθλια απόφαση της ΕΥΔΑΠ μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς μια τοπική κοινωνία – εν προκειμένω ο Πειραιάς- μπορεί να αντιτάξει μια υγιή αντίδραση (καμία σχέση με τον αρρωστημένο τοπικισμό που είδαμε στον δήμο Σαρωνικού μ’ αυτήν την αφορμή ή στην Κερατέα με αφορμή τον ΧΥΤΑ) απέναντι σε άδικες επιλογές της κεντρικής διοίκησης.  
Υ.Γ. Επιπλέον πρέπει να χαιρετήσει κανείς και την παρουσία  ενός βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ , του Θ. Δρίτσα, στην σύσκεψη. Αν και θα μπορούσα να προσθέσω ότι η εμφάνιση του, επιτέλους, αποτελεί και μια δικαίωση της αρθρογραφίας μου, που όντως τον ενόχλησε προεκλογικά. Όταν δεν εμφανιζόταν και απέφευγε να τοποθετηθεί (πέραν μιας απάντησης του σε σχετικό άρθρο μου και μιας καθυστερημένης γενικής δήλωσης του) για το θέμα. Ελπίζω πως στη  νέα Βουλή που θα προκύψει μετά τις εκλογές του Ιουνίου θα πρωτοστατεί στον αγώνα των πολιτών του Πειραιά για να ανατραπεί η απόφαση της ΕΥΔΑΠ. Κι ας στεναχωρεί τον άλλο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παν. Λαφαζάνη, γνωστό για τις στενές σχέσεις του με τον Δήμαρχο Σαρωνικού (μέσα από το περίφημο «αριστερό ρεύμα» του ΣΥΝ), που εξακολουθεί να  σιωπά για το θέμα… 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου