Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

«Έφτασε η ώρα για την εποχή μας»

√Χρ. Παπουτσής : Τι θα έκανα αν ήμουν Χρυσοχοΐδης…

Σε ένα ρεσιτάλ πολιτικών παρεμβάσεων που φωτογραφίζουν τις προθέσεις του, επιτιθέμενος κατά του υπεύθυνου για τον χώρο της Ναυτιλίας της ΝΔ, κ. Γ. Πλακιωτάκη, αλλά και «αδειάζοντας» (χωρίς επισήμως να το παραδέχεται) τον πρώτο δελφίνο του ΠΑΣΟΚ, που έσπευσε να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, όταν τεθεί θέμα ηγεσίας,  επιδόθηκε με έναν ομολογουμένως πού έξυπνο τρόπο την Τρίτη το μεσημέρι ο κ. Χρήστος Παπουτσής.
Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ως υπ. ΠΡΟΠΟ στο κτήριο της Ακτής Βασιλειάδη, το οποίο πλέον κατ’ αποκλειστικότητα θα αξιοποιείται από υπηρεσίες του υπουργείου του, ως έδρα του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος – Ελ. Ακτοφυλακής, το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ επέτυχε να καταθέσει την ίδια στιγμή την «αμηχανία» που όπως είπε νοιώθει από την συζήτηση για την διαδοχή του «εθνικού κεφαλαίου», όπως χαρακτήρισε ξανά τον Γ. Παπανδρέου, να σημειώσει ότι η δήλωση του Μιχ. Χρυσοχοΐδη ότι επιθυμεί να διεκδικήσει την αρχηγεία του ΠΑΣΟΚ, έγινε με ευγενικό και αξιοπρεπή τρόπο και επίσης να επιτεθεί στην ΝΔ και τον εκπρόσωπό της στον χώρο της Ναυτιλίας για τα πεπραγμένα της και τις δηλώσεις του. Και όλα αυτά την ώρα κατά την οποία επισήμως αρνιόταν να μπει στην συζήτηση για την διαδοχή, δήλωνε υπερήφανος για την αναφορά ότι εκφράζει το «βαθύ ΠΑΣΟΚ» - εννοούν προφανώς ότι εκφράζω το ΠΑΣΟΚ που έχει βαθιές ρίζες στην κοινωνία, είπε – ενώ παράλληλα προσπάθησε να καλύψει τα «μπρος πίσω» των επιλογών του Γ. Παπανδρέου σε ότι αφορά τις επιλογές του για τον ρόλο και την δομή του φορέα που εποπτεύει τον χώρο της Ναυτιλίας!

«Δεν αδειάζω» τον Χρυσοχοϊδη, αλλά ο κ. Χρήστος Παπουτσής  απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, άφησε αιχμές για υπονόμευση του έργου του υπουργείου του, από στελέχη του ΥΠΑΑΝ. Συγκεκρίμένα απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα έκανε αν βρισκόταν στην θέση του κ. Χρυσοχοΐδη, απάντησε ότι πρώτα απ’ όλα δεν θα επέτρεπε σε συνεργάτες του να υπονομεύουν το κυβερνητικό έργο ενός άλλου υπουργείου! Και συνέχισε : «θα προχώραγα με ταχύτατους ρυθμούς στο screening του προσωπικού του υπουργείου μου για να δούμε ποιο είναι αυτό και που μπορεί να ενταχθεί και να προσφέρει. Θα είχα απαιτήσει απ’ την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αποσπάσεις – μετατάξεις και παρά τις δύσκολες συνθήκες, κατά προτεραιότητα προσλήψεις πολιτικών υπαλλήλων στην νέα δομή του υπουργείου μου. Επίσης κατά παρέκκλιση των δυσχερειών που ισχύουν σήμερα, συνέχισε ο κ. Παπουτσής, θα είχα αξιοποιήσει την μέθοδο της ανάθεσης συμβάσεων έργου, με νέους επιστήμονες, ακόμη και πανεπιστημιακούς για την στελέχωση των υπηρεσιών του χαρτοφυλακίου μου». Και , υπογράμμισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, θα είχα αξιοποιήσει την ιστορική έδρα του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, στην Γρ. Λαμπράκη, στο Πασαλιμάνι. 

Πέρα απ’ αυτά , ο κ. Παπουτσής φρόντισε να πλέξει το εγκώμιο του κ. Χρυσοχοϊδη (που δεν έχει  κάνει τα παραπάνω πάντως…) επαναλαμβάνοντας ότι με αξιοπρεπή τρόπο κατέθεσε την υποψηφιότητά του. 

Επιφυλάσσοντας για τον εαυτό του τον ρόλο του «νομιμόφρονα» εκφραστή του ιστορικού ΠΑΣΟΚ διάνθησε τις εκθειαστικές  αναφορές του στον Γιώργο Παπανδρέου, με την προσπάθεια να εξηγήσει τις αναμφισβήτητες παλινωδίες των τελευταίων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ στον τομέα της Ναυτιλίας. Εξήγησε δε πως η επιλογή, ήδη πριν τις εκλογές του 2009, του κόμματός του, ήταν ο διαχωρισμός της Ναυτιλίας απ’ το Λιμενικό κατά το αστυνομικό του έργο, αποκαλύπτοντας ότι ο ίδιος διαφωνούσε εξ αρχής. Υπενθύμισε, όχι χωρίς νόημα, ότι οι κ.κ. Χρυσοχοϊδης και Παμπούκης, όταν ο ίδιος δεν ήταν υπουργός, ανέλαβαν να υλοποιήσουν αυτό το έργο, και πάντα στο ίδιο ύφος ανέφερε πως το ΥΘΥΝΑΛ – που κατά την άποψή του ήταν η επιλογή ενός ισχυρού υπουργείου Ναυτιλίας, έναν χρόνο μετά την ίδρυσή του, δεν είχε ακόμη τις αναγκαίες δομές  για την λειτουργία του, ίσως και λόγω περιορισμού των προσλήψεων, όπως είπε και έτσι ο Γ. Παπανδρέου επέλεξε την επιστροφή στην λύση των δύο υπουργείων, υπ. Ναυτιλίας ενταγμένο στο Ανάπτυξης και υπ. ΠΡΟΠΟ με το Λιμενικό εκεί. Εξηγώντας με σαφήνεια οπωσδήποτε ότι η αποστρατιωτικοποίηση ενός ισχυρού υπουργείου Ναυτιλίας με πολιτικό προσωπικό, ήταν εξ’ αρχής σαφής επιλογή της κυβέρνησης. 

Ο κ. Χρήστος Παπουτσής, πιεζόμενος – ή λαμβάνοντας αφορμή – από αλλεπάλληλες σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, βρήκε την ευκαιρία να δώσει και το στίγμα του στην νέα εποχή : νέα εποχή για το Λιμενικό, για την χώρα, για το ΠΑΣΟΚ, όπως παραδέχθηκε. Στις σχετικές δηλώσεις του κ.Γ. Πλακιωτάκη, για την αναγκαιότητα επανίδρυσης του ΥΕΝ, τον κάλεσε να μην μένει «κολλημένος» στο χθές και να αντιληφθεί ότι οι εποχές έχουν αλλάξει. Παρέπεμψε δε και στις αλλαγές σε διάφορες πολιτικές θέσεις που ο πρόεδρος της ΝΔ, κ. Αν. Σαμαράς, έχει προχωρήσει, σε αρκετά μείζονος σημασίας πολιτικά ζητήματα. Είπε  χαρακτηριστικά ότι ο κ. Σαμαράς έλεγε πως δεν θα υπογράψει εν όψει της 6ης δόσης και «βλέπουμε τι γίνεται…», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η πραγματικότητα μπορεί να τον υποχρεώσει τελικά να αλλάξει θέση. 
Πρέπει να καταλάβουν και στην ΝΔ, είπε ο κ. Παπουτσής, ότι οι εποχές έχουν αλλάξει προσθέτοντας, με νόημα : «Έφτασε η ώρα για την εποχή μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου